Taastrup Theater

Location: Taastrup. Denmark

Client: Municipality of Hoeje Taastrup and Realdania

Program: Renovation and extension of existing theater

Size: Renovation 1,400 m², new build 250 m²

Status: Commision 2007, completion 2009

Collaborators: COWI

Team: Dan Stubbergaard, Vanessa Miriam Carlow, Mads Birgens Kristensen, Rasmus Bernhard Nielsen, Caroline Nagel, Stine Lund Hansen, Eik Bjerregaard, Mateusz Mastalski, Mia Scheel

The project for the extension and renovation of Taastrup Theatre seeks to improve the communication of the building with its environment – a social housing neighborhood. Formally, we were commissioned to improve the energy consumption of the 1970s local community theatre. Yet, we used the opportunity to improve the general appeal and function of the building by introducing a second (insolating) skin. The new facade consists of translucent acrylic prisms, elegantly embracing the existing building and creating a new open foyer and arrival area. A whole new spatial dimension is added to the building, connecting the formerly enclosed interior to the outside.